Nadzienie z soczewicy zielonej łudząco przypomina mięsne. Paszteciki podajemy z barszczykiem czerwonym zrobionym na bazie soku z kiszonych buraków. Taki zestaw, to po prostu zdrowy rarytas.
Składniki:
Nadzienie:
1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
1 cebula
20 dkg pieczarek lub innych grzybów
2 ząbki czosnku
2 ugotowane ziemniaki
sól, przyprawa warzywana, sproszkowana cebula, pieprz ziołowy
Cebulę, czosnek i pieczarki smażymy na oleju, na koniec dodajemy sól i przyprawy. Po usmażeniu miksujemy wraz z ugotowną soczewicą i ziemniakami w robocie kuchenym, dodając ok. 1/2 -3/4 szklanki bułki tartej.
Ciasto drożdżowe – kruche
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej białej
1/3 szklanki tofu
3 łyżki nasion konopii ( hemp seeds-opcjonalnie)
2 łyżki drożdży suchych
1 szklanka mleka migdałowgo lub sojowego
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkalnki ciepłego mleka. Tofu miksujemy w w blenderze z 1/2 szklanki mleka i oliwą . Mieszamy suche składnki i potem dodajemy wszyskie mokre. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i kroimy na szerokie pasy. Nakładamy nadzienie, zwijamy rulon, kroimy i smarujemy sokiem pomarańczowym aby uzyskać złoty kolor przy pieczeniu.
Podoba mi się tutaj, super stronka. Pozdrawiam
nasiona konopi są bardzo zdrowe, nie posiadają żadnej zawartości thc, za to posiadają łatwostrawne wysokowartościowe białka, których zawartość wynosi ok. 30%, węglowodany – głównie w skorupce, oraz wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych(omega 3,6,9) ok. 60% zawartości nasion.
Niesamowite!!! Szkoda, ze zrobilam juz weganskie uszka do barszczu i zamrozilam, ale te musze je zrobic na sylwestra. Koniecznie do barszczyku. Pani Marzenko, slicznie dziekuje za te pysznosci. Naprawde mamy bogata i pyszna „diete”. Pozdrawiam cieplutko.
Dziękuję i pozdrawiam.
a co myślicie państwo o nadzianiu ich np. hummusem albo babą ghanoush? Zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu…
Pomysł dobry bo cieciorka sama w sobie jest naprawdę smaczna.
MAM PYTANIE JAK DŁUGO PIECZEMY I W JAKIEJ TEMPERATURZE?
Pieczemy w tempraturze 180C do uzyskania złotego koloru ok. 15 – 25 min.
Właśnie je robię.I nie mogę się doczekać:)Dzięki za inspirację.Pozdrawiam,Joanna
Samcznego!!!