Badanie znane jako CORA Study wykazało, że wzrost spożycia owoców i warzyw o 100 g dziennie, obniża ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową o 30%. W zwiększeniu spożycia warzyw pomogą nam dzisiaj smaczne kotleciki. Podane np. z chlebem z pełnego przemiału lub z kaszą gryczaną utworzą pełnowartościowe białko. Gdy dodamy do tego zestawu surówkę, spożyjemy więcej niż 100 g…
Składniki:
1 szklanka soczewicy czerownej
1/3 szklanki płatków owsianych
¾ szklanki ugotowanego selera (startego na tarce)
1 cebula
2–3 ząbki czosnku
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa sycylisjska
1 łyżeczka nasion chia
bułka tarta
zmielone ziarna sezamu do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę i płatki owsiane gotujemy w bulionie warzywnym.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ocet jabłkowy. Mieszamy wszystkie składniki razem i możemy, ale nie musimy, zmiksować w robocie kuchennym. Bułki tartej dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsytencję na kotlety.
Obtaczamy w zmielonych ziarnach sezamu i smażymy. Powinno wyjść ok. 9 kotlecików
Foto: M.Bojko
Keep on writing, great job!
Dzisiaj zrobiłam na obiad. Pyszne! Kotlecików wyszło naprawdę sporo.
Super 🙂
wygląda pysznie! : )
…nie tylko wygląda ale i smakuje wbornie.
Nasiona Chia? Cóż to takiego?
– chia (nasiona szałwi hiszpańskiej)
Uprawiane już od 2700r p.ch. przez Azteków, Majów i Inka. Użwane były do jedzenia, leczenia i jako środek płatniczy. Cenione z powodu wysokich wartości odżywczych. Są dobrym źródłem błonnika, omega 3 i wapnia.