
Tofurniczki „à la jajeczne”
Tofurnik czy tofurniczki zawsze kojarzą mi się z potrawami na słodko, jednak tym razem spisują się wyśmienicie zrobione z pastą à la jajeczną.
Doskonale nadają się na każdą okazję, nie tylko na przyjęcia oraz święta, ale są doskonałe również na lunch do pracy. Są bardzo syte i pożywne.
Składniki
- tofu - 400 g
- papryka zielona - 1 sztuka
- posiekana cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- seler naciowy - 1 łodyga
- pieprz, sól (czarna) i przyprawa warzywna do smaku
- pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
- kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
- płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 4 łyżki
- ciasto filo
Instrukcje
- Warzywa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
- Tofu odciskamy z wody i rozdrabniamy widelcem lub miksujemy mikserem (żyrafą). Dodajemy do warzyw, przyprawiamy i podsmażamy.
- Przygotowujemy ciasto filo (smarujemy każdy plaster ciasta olejem) wykładamy formę na babeczki ciastem. Wypełniamy przygotowaną masą z tofu i dekorujemy plasterkiem pomidorka.
- Pieczemy w piekarniku w temp. 180 C (350 F) przez około 30 minut.
Z przepisu wychodzi około 15 mini babeczek.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Mały czad 🙂