Aqua (po łacińsku) – woda, a faba (po łacińsku) – fasola, czyli woda po ugotowanej cieciorce. Przyznacie, że aquafaba brzmi bardzo intrygująco i jak się okazuje robi furorę w świecie wegan. Już nawet niektóre restauracje wdrożyły ją do swoich przepisów a artykuły o jej magicznych możliwościach pojawiają się nie tylko w kulinarnych czasopismach.
Jak używać aquafaba?
Zastępuje jajka i białko jajka w takich przepisach jak majonez, gofry… itd.:
1 łyżka stołowa aquafaba zamiast żółtka
2 łyżki aquafaba zamiast białka
3 łyżki aquafaba zamiast jajka
Jeżeli aquafaba jest zbyt wodnista (zależy od firmy produkującej cieciorkę w puszkach) należy zagęścić ją poprzez gotowanie. Jak nauczyć się ją używać? Po prostu trzeba znaleźć na nią swój własny sposób. Najlepiej ugotować cieciorkę w szybkowarze, wtedy tworzy się piękna galaretka.
Aquafaba zawiera 1% białka w porównaniu do białka jajka kurzego (10%), po za tym jest ona kombinacją białka, skrobi, warzywnej „gumy” podobnej do składu cieciorki.