Według danych przekazanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz wyników kilku niezależnych badań laboratoryjnych, po dokładnym porównaniu – gram do grama – niektórych bardziej popularnych produktów żywnościowych oraz nasion chia wykazano, że w 100 g tych ostatnich znajduje się:
• 15 razy więcej magnezu niż w brokułach;
• 9 razy więcej fosforu i 5 razy więcej wapnia niż w krowim mleku pełnotłustym;
• 3 razy więcej białka niż w fasoli czerwonej kidney z puszki;
• 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku;
• 2 razy więcej selenu niż w nasionach lnu;
• 2 razy więcej potasu niż w bananach;
• 2 razy więcej błonnika pokarmowego niż w płatkach z otrąb pszennych.
Dobra wiadomość dla osób obawiających się chorób serca: nasiona chia nie zawierają cholesterolu ani tłuszczów trans; znajduje się w nich także niewiele kalorii oraz mało sodu. Ucieszyć powinni się również ci, którzy znajdują się w grupie cierpiących na celiakię lub próbują ograniczyć spożycie ziaren i produktów ubocznych zawierających gluten – w nasionach chia nie stwierdzono jego obecności.
Deser truskawkowy z szałwią hiszpańską
Budyń czekoladowy z szałwią hiszpańką
Nasiona chia są naprawdę świetne 🙂 Dużą zaletą jest to, że można dodać je do bardzo dużej ilości posiłków oraz zielonych szejków. Warto dodać, iż kiedyś biegacze korzystali z nich podczas biegu aby nie stracić siły . Nasi przodkowie również wykorzystywali je podczas długich podróży jako źródło pożywienia.