Płatki drożdżowe to zupełna rewolucja smakowa w kuchni zdrowego żywienia. A co to takiego? Na to pytanie już za chwilę każdy z Was będzie miał odpowiedź.
Płatki drożdżowe są zrobione z drożdży które zostały „przerobione” na płatki drożdżowe. W takiej formie są one nieaktywne, czyli już nic z nich nie upieczemy. Płatki drożdżowe mają jednak ogromną zaletę – ich lekko serowy smak doskonale przyprawia wiele potraw, dlatego tak chętnie wykorzystuję je w kuchni. Płatki są rewelacyjnym dodatkiem do kotletów, zup, past, pasztetów, serów wegańskich, popcornu i różnego rodzaju sosów.
- Podobno 2 łyżki płatków drożdżowych zawiera ok 9 g białka, czyli więcej niż szklanka mleka albo jajko.
- Posiadają niski indeks glikemiczny, co jest bardzo korzystne w cukrzycy.
- Zawierają sporo witamin z grupy B, w tym również dodaną przez producentów (choć nie zawsze) Wit. B 12 – niezbędną w diecie wegańskiej.
Niestety płatki drożdżowe nie są tanie, więc warto kupić na promocji jakąś większą ilość i przesypać je do słoika. Dosyć długo można je w ten sposób przechowywać.
Można kupić płatki w sklepach ze zdrową żywnością, ale najszybciej jest je zamówić w sklepach internetowych. https://ekosfera24.pl/platki-drozdzowe-nieaktywne-100g-bio-planet-bio.html
też pierwszy raz przeczytałam o płatkach, zamówiłam. Wykryto u mnie hipoglikemię i trzymam się niskiego indeksu glikemicznego, Zobaczymy
Pierwsze słyszę o płatkach drożdżowych. Drożdże stosuję na co dzień – nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji. Czy płatki te wykazują takie sam działanie jak normalne drożdże? Oczywiście nie chodzi mi o wyrastanie ciasta, bo skoro są nieaktywne to wiem, że nie. Pytam raczej o ich walory, które sprawdzają się w pielęgnacji. Chodzi np o maseczkę na cerę dzięki nim staje się ona gładka jak u niemowlaka 🙂