
Pasta warzywna
Bakłażany dzięki zawartości błonnika i kwasu chlorogenowego obniżają poziom cholesterolu. Skórka bakłażana zawiera unikalne związki fenolowe, wśród których można wymienić antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami, przez co opóźniają procesy starzenia, przeciwdziałają nowotworom, a także nadają skórze, paznokciom oraz włosom zdrowy wygląd.
Składniki
- pokrojony w kostkę bakłażan - 1 i 1/2 szklanki
- twarde tofu - 1/3 szklanki
- zmielone orzechy włoskie - 1/2 szklanki
- drobno pokrojony por - 1/3 szklanki
- poszatkowany czosnek - 1 ząbek
- suszone pomidory w oliwie - 3-4 sztuki
- pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
- olej do smażenia
Instrukcje
- Por, bakłażan i czosnek podsmażamy na oleju, pod koniec dodając bardzo drobno pokrojone pomidory i dobrze rozgniecione tofu.
- Tak podsmażone warzywa możemy lekko przemielić blenderem ręcznym na tyle, żeby pasta była dobra do rozsmarowania.
- Dodajemy orzechy włoskie, przyprawy. Mieszamy i pasta gotowa.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Wygląda smacznie a co ważniejsze zdrowo. Przepis porywam sobie <3 Pozdrawiam!
Świetny przepis, bardzo mi smakują takie posiłki 🙂
Pasta jest mega smaczna, pasuje wg mnie do wielu dać, do mięs już po całości 😉
Czy bedzie dobre bez tofu, a moze polecasz jakis zamiennik?
zamiast tofu polecam ugotowaną cieciorkę lub ugotwane ziemniaki