
Lunch – talerz pełen zdrowia
Pożywny, kolorowy, wysokobiałkowy lunch do pracy. Moja wersja tego popularnego trendu „miskowego” posiłku. Na początku ten przepis wydawał mi się jakoś zagmatwany i skomplikowany, ale użyłam dwie patelnie jednocześnie podsmażając warzywa i cieciorkę, co skróciło czas jego wykonania. Przyznaję pomysł jest doskonały, bo można użyć wszelkiego rodzaju kombinacje warzywno - kaszowe. Mój lunch na jutro już jest zapakowany i Wam też polecam.
Składniki
- kasza jaglana - 3/4 szklanki
- cebula - 1 sztuka
- pokrojone w kostkę twarde tofu - 1 sztuka
- cieciorka (garbanzo) - 1 puszka
- posiekane liście jarmużu - 2 liście
- awokado - 1 sztuka
- marchewka - 3 sztuki
- Przyprawy do cieciorki:
- sproszkowana czerwona papryka - 1/2 łyżeczki
- wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- kurkuma (tumeric) - 1/3 łyżeczki
- olej - 2 -3 łyżki
- chili (w proszku) - 1/2 łyżeczki
- Marynata do tofu:
- sos sojowy - 3-5 łyżek
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy - 2 łyżki
- pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
- bazylia - 3/4 łyżeczki
- olej sezamowy - 1 łyżka
- czosnek w proszku - 1 łyżeczka
Instrukcje
- Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem na ok. 2 min. Odcedzamy i przepłukujemy. Zalewamy ją 1 i 3/4 szklanki osolonej wody i dodajemy 1 łyżkę oleju. Gotujemy ok. 10-15 min na średnim ogniu, potem zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy następne 10 min. Zostawiamy na kolejne 10 min - kasza powinna być ugotowana na sypko.
- Tofu odciskamy z wody, kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Mieszamy i odstawiamy na 30 min.
- Cieciorkę (odlewamy wodę) zaprawiamy papryką wędzoną, zwykłą, solą, pieprzem i chili, następnie smażymy na oleju. Ma być delikatnie przysmażona.
- Marchewkę i cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy pod przykryciem na oleju do miękkości, doprawiając solą i pieprzem.
- Pokrojony jarmuż nacieramy solą, łyżką oleju i sokiem cytryny.
- Układamy na dnie miski kaszę i resztę tak jak na zdjęciu. Powodzenia.
Porcja na 3 ososby.
Porady:
@ zamiast jarmużu możemy dać sałatę
@ zamiast kaszy jaglanej polecam kaszę jęczmienną lub quinoa
@ zamiast marchewki możemy użyć dynię lub bataty
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Wow, przepięknie wygląda. Szukamy inspiracji do naszych artykułów, ale zamiast inspiracji, znalazłam cos przepysznego. Zaraz idę na zakupy. Sałatka będzie może dziś, może jutro ;).