Ciasto phyllo (filo)
W nawiązaniu do ostatniego przepisu na Quiche z grzybami, kilka informacji na temat użytego w przepisie ciasta phyllo (filo).
Nazwa ciasta pochodzi z języka greckiego i oznacza „liść”, dlatego też kojarzone jest często z kuchnia grecką – jednak tak naprawdę wywodzi się z kuchni Turków Osmańskich. Najpopularniejszym wypiekiem z użyciem tego ciasta jest oczywiście baklava. Ciasto filo to wegański odpowiednik ciasta francuskiego. Jest to bardzo cieniutkie, warstwowe ciasto, w którego skład wchodzą: mąka, woda i odrobina oleju.
Dzięki swojemu neutralnemu smakowi, podobnie jak ciasto francuskie, ciasto filo wykorzystywane jest zarówno do wypieków słodkich jak i słonych.
Ciasto filo można przygotować samemu, lecz zadanie to nie należy do najłatwiejszych. Można również skorzystać z gotowego ciasta, dostępnego w sklepach. I tu pojawia się pytanie:
Gdzie kupić ciasto filo? Dzisiaj nie ma z tym już większego problemu. Ciasto filo możemy kupić w popularnych sieciach sprzedaży takich jak: Tesco, Alma czy Kaufland. Dla tych, którzy robią zakupy przez internet, nie będzie najmniejszego problemu z zakupem ciasta w jednym ze sklepów internetowych.