Kurkuma to przyprawa produkowana z kłącza rośliny pochodzącej z Azji. Zawarte w niej aktywne związki zapobiegają, a nawet leczą dolegliwości związane ze stanami zapalnymi – poczynając od związanych z wiekiem chorób mózgu oraz artretyzmu, aż po raka i choroby serca. Kurkuma poprawia poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi zatykających tętnice płytek, które mogą prowadzić do miażdżycy. Usuwa z organizmu toksyny i szkodliwe substancje wywołujące nowotwory. Łagodzi objawy zespołu jelita wrażliwego, choroby Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Stosowana naskórnie łagodzi objawy łuszczycy i innych dolegliwości skórnych. Naukowcy odkryli, że zapobiega również chorobie Alzheimera jak również poprawia nastrój – ma korzystny wpływ w przypadkach osób cierpiących na depresję.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Kurkuma często towarzyszy mi w kuchni. Doceniam ją nie tylko za walory smakowe ale również za walory estetyczne – nadaje potrawom fajnego kolorku. 🙂
O jej właściwościach czytam od stosunkowo niedawna. Wiedziałam np że kurkuma wykorzystywana jest w procesie odchudzania, niektórzy nawet stosują ją w kosmetyce – ponoć spowalnia wyrastanie włosów po depilacji 🙂
Ale tutaj dowiedziałam się o wielu dodatkowych je właściwościach.
Polecam kurkumę jako przyprawę na co dzień, znakomicie podkreśla smak dania. sama często z niej korzystam i przekonałam całą rodzinę do jej stosowania.
Uwielbiam kurkumę, często włączam ją do potraw. Ma tyle dobroczynnych właściwości, niestety wciąż jest mało popularna.
Fajnie że to opisałaś, sama dobrze nie wiedziałam jak wpływa kurkuma na nasz organizm, a w internecie czasem ciężko znaleźć dobre informacje.