Imbir posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, ból i zapalenia. Dzięki zawartym w nim aktywnym związkom zapobiega wzrostowi oraz rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz zmniejsza poziom cukru we krwi. Imbir rozrzedza krew i zapobiega gromadzeniu się płytek krwi, które wywołują zakrzepy w tętnicach i zwiększają ryzyko zawału i wylewu. Jest korzystny dla osób z osteoporozą, reumatoidalnym zapaleniem stawów i bólem mięśniowo – szkieletowym.
Osobom, które jeszcze nie poznały zdrowotnych właściwości imbiru polecamy herbatkę wzmacniająco – rozgrzewającą
Ja z imbirem polubiłam się dopiero podczas początków swojej ciąży. Wykopałam gdzieś informację, że łagodzi on dolegliwości trawienne. Krótko mówiąc dzięki piciu wody z imbirem nie mdliło mnie.
Kiedyś jego smak wydawał mi się zbyt intensywny, ale przywykłam. Teraz wykorzystuję imbir do wzmocnienia odporności oraz podkręcenia efektywności mojego odchudzania. Polecam wszystkim tę roślinkę 🙂
Zawsze piję herbatę z miodem i imbirem. Nawet nie wiedziałem że zawiera w sobie aż tyle właściwości.
To prawda imbir ma naprawdę nieocenione właściwości
Polecam świeży imbir z miodem, cytryną, miętą i lodem, na letnie upalne dni mega orzeźwiający napój 🙂
Bardzo fajna informacja. Warto zastanowić się nad dodaniem imbiru do jadłospisu 😉
Moja ulubiona przyprawa.