
- Czas przygotowania: 30minuty
Cieciorka po indyjsku
W miejscu, gdzie obecnie mieszkam i pracuję jest ogromna różnorodność kulturowa co sprawia, że mam możliwość spróbowania dań z różnych stron świata. Przepis otrzymałam od koleżanki z pracy, która pochodzi z Indii. Wyjątkowo udane połączenie składników i przypraw sprawiło, że to indyjskie danie jest na mojej liście ulubionych potraw.
Składniki
- ryż - 1 szklanka
- ugotowana cieciorka - 2 szklanki
- mrożony groszek - 1 szklanka
- posiekane orzechy nerkowca - 3/4 szklanki
- drobno pokrojony pomidor - 1 sztuka
- posiekana cebula - 1 sztuka
- poszatkowany czosnek - 3-4 ząbki
- garam masala - 1/2 łyżeczki
- przyprawa warzywna, sól i pieprz do smaku
- kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
- czerwona papryka chili - 1/2 łyżeczki
- posiekany imbir (ginger) - 1 łyżeczka
Instrukcje
- Ryż gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody.
- Cebulę, czosnek, pomidor i przyprawy podsmażamy na oleju, na koniec dodajemy orzechy.
- Groszek gotujemy.
- Wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy.
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
Zrobiłam. Bardzo smaczne 🙂 Dziękuję za przepis!
Wyszło przepyszne, zamiast zwykłego pomidora polecam te z puszki, wystarczy tylko odlać zbędną wodę, pycha!
Przepysznie to wygląda 🙂 Brakuje mi tylko jeszcze jakiś nasion dyni albo słonecznika
Wyszło przepyszne! Polecam wszystkim.