
Zupa z soczewicy z kalafiorem
Prosta, szybka i smaczna. Zupa, która zaskoczyła mnie połączeniem składników i ciekawym smakiem. Prostota wykonania na pewno zachęci Was do wypróbowania tego przepisu. Szczególnie polecam go osobom dbającym o linię, ponieważ soczewica coraz częściej pojawia się w dietach odchudzających.
Składniki
- czerwona soczewica - 3/4 szklanki
- pokrojony por - 1/2 szklanki
- pasta lub sos pomidorowy - 2-3 łyżki
- majonez z ziemniaka - 4 łyżki
- sol, pieprz i przyprawa warzywna
- kalafior - 1 główka
- czosnek - 2-3 ząbki
- mała marchewka - 1 sztuka
- seler naciowy - 1 łodyga (mała)
Instrukcje
- Wszystkie warzywa (oprócz kalafiora) bez krojenia wrzucamy do garnka i wraz soczewicą oraz przyprawami gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy całość tzw. żyrafą lub w blenderze kielichowym, dodając do zupy majonez roślinny.
- Kalafior gotujemy w osolonej wodzie i kroimy na małe kawałki. Dodajemy go do zmiksowanej zupy, tuż przed jej podaniem. Możemy posypać zupę natką pietruszki.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Pyszności! Soczewicę uwielbiam pod każdą postacią. Na co dzień korzystam co prawda z cateringu od https://bedietcatering.pl/krakow/ jednak w weekend sama gotuję, więc wypróbuję ten przepis!
Zupa kalafiorowa cudo! Dobrze przyrządzona smakuje nawet dzieciom, postaramy się zaserwować naszym klientom! Dziękujemy za inspiracje.
Rzeczywiście połączenie soczewicy z kalafiorem może dać bardzo ciekawy efekt. Jedno bardzo wyraziste, drugie też, ale o wiele łagodniejsze. Trzeba będzie spróbować 🙂
Zupa kalafiorowa = pycha, ciekaw jestem jak smakuje kalafior w połączeniu z soczewica, lubię eksperymentować z jedzeniem ale nie próbowałem jeszcze łączyć tych składników w taki sposób. Spróbuję i dam znać 🙂
kalafior to jedno z moich ukochanych warzyw. chętnie bym zjadła taką zupę 🙂