Czarna fasola, której największe uprawy są w Brazyli i Indiach nie zaczęsto gości w naszej kuchni, może ze względu na swój zniechęcający kolor. Jednak prawidłowe odżywianie to przede wszystkim różnorodność. W takim razie i na taką „czarną owcę” wśród fasol też jest miejsce.
Ta zupa, to kombinacja wielu przepisów. Przyglądałm się im i przyglądałam, a dzisiaj postanowiłam, że zrobię, czemu nie?
Kombinacja smakowa warzyw i fasoli okazała się super apetyczna i nie czarna (!) … aha, nie omijacie natki kolendry (cilantro), bo bez niej zupa straci swój wyjątkowy smak.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli (black beans)
1 pałka pokrojonego selera naciowego
1 paryka zielona pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
4 ząbki posiekanego czosnku
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kosteczkę, lub 1 puszka pokrojonych na drobno pomidorów
1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub kaszy jęczmiennej albo pęczaku może być też kasza gryczana
ok. 4 szklanki wody lub bulionu warzywanego
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki cuminu
1/3 łyżeczki papryki ostrej (płatków)
sól, przyprawa warzywana
1/2 pęczka kolendry (cilantro)
majonez z ziemniaka (opcjonalnie)
1 avocado (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, seler i parykę podsmażamy na oleju, dodajemy do tego pokrojone pomidory i smażymy dalej ok. 5 min.
Dodajemy resztę składników i gotujemy.
Do dekoracji dodajemy cilantro, majonez z ziemniaka, i pokrojone avocado (Patrz na zdjęcie).
Tak wyglądały u mnie warzywa po wstępnym podsmażeniu w garnku. Dodałam właśnie pomidorki.
It’s nearly impossible to find educated people in this particular subject, however, you sound like you know what you’re talking about!
Thanks
Good day! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
My blog addresses a lot of the same subjects as
yours and I think we could greatly benefit from each other.
If you’re interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward
to hearing from you! Wonderful blog by the way!
I sent the proposal to the project manager
O rany, to awokado na końcu to niezłe zaskoczenie ;> zupy uwielbiam, czarna fasola jest mi zupełnie nieznana. Przyrządzę, pewnie dodam bulion z kostki – spokojnie, one też mogą być ekologiczne i bez konserwantów, tylko trzeba poszukać. Ja kupuję na http://www.freedelikatesy.pl
Jestem przekonana że ta zupa jest bardzo zdrowa a smakuje wyśmienicie. Na weekend przygotuję
Ja też jestem o tym przekonana. 🙂
Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się dodatek quinoa.
Quiona sparwdza się wyśmienicie w tym przepisie.
zupka przedstawia sie bardzo zachecajaco 🙂
Musi być smakowita, zapisuję do przetestowania:)
wygląda znakomicie, uwielbiam takie rzeczy, są bardzo apetyczne
Jest wyśmienita, rodzinka brała dokładki.