Ulubione placuszki mojej córci, sama wszukała ten przepis i zrobiła. Wyszły wyśmienicie! Od tego czasu jest w jej stałym repertuarze i chętnie go robi, gdy ma ochotę na trochę słodkości.
Mięciutkie i bardzo pożywne placuszki są doskonałe na śniadnie, kolację lub deser, a nawet zamiast kanpki do szkoły lub pracy. Nie martwcie się, tofu abosolutnie nie czuć.
Składniki:
1 kostka tofu (350g)
2 szklanki mąki owsianej
1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 (spelt flour) lub razowej (whole wheat flour)
2 1/2 szklanki mleka sojowego (soya milk) lub migdałowego (almond milk)
3/4 szklanki mrożonych lub świeżych jagód
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium)
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy razem w misce.
W blenderze miksujemy tofu, mleko i miód.
Po zmiksowaniu dodajemy do suchych składników.
Wszystko delikatnie mieszamy i dodajemy na koniec jagody.
Smażymy na patelni.
Podajemy ze słodką owocową polewą, syropem klonowym albo syropem z agawy. Są również wyśmienite z jogurtem sojowym.
Przepis pochodzi z „The Optimal Diet” H. Diehl
Małe wyjaśnienie w kwestii mąki – mąka orkiszowa może być biała (np. typ 500), chlebowa (720), typu 1100 (nie wiem, jak się nazywa), (graham (1850), razowa (2000), inne typy tez możliwe, zależy jak kto przesiewa . Whole wheat flour to mąka pszenna razowa, spelt flour – mąka orkiszowa, ale nie wiadomo jakiego typu.
W przepisie użyłam makę orkiszowa typ 2000, ale możemy użyć każdy inny typ.