Pasztet grzybowy – idealny
Znalazłam nareszcie idealny przepis na pasztet grzybowy. Na pewno przypadnie do gustu Waszym znajomym, będzie również idealnie pasować do zwykłej kanapki.
Składnik, którego nie próbujcie pominąć to zmielone suszone grzyby - bez nich pasztet nie będzie ani smaczny, ani aromatyczny.
Składniki
- drobno pokrojone pieczarki lub grzyby leśne - 1/2 kg
- posiekana cebula - 1 sztuka
- czosnek - 3 ząbki
- chleb - 2 kromki
- mleko roślinne (użyłam mleka migdałowego) - 1/2 szklanki
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- płatki drożdżowe - 2 łyżki
- ziołowa przyprawa do grilla - 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- ketchup - 1/2 szklanki
- nasiona chia - 1 1/2 łyżki
- bułka tarta - 1/2 - 1 szklanki
- zmielone na proszek suszone grzyby - 1 łyżka
- tymianek - 1/2 łyżeczki
- oregano - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
- Cebulę, czosnek, pieczarki lub mieszankę grzybów dobrze przesmażamy na patelni.
- Chleb zalewamy mlekiem i porządnie namaczamy, po czym rozdrobniamy.
- Orzechy mielimy na mąkę.
- Nasiona chia zalewamy 1/3 szklanki wody, czekamy aż napęcznieją (około 10 minut).
- Ketchup i przyprawy podsmażamy na oleju przez około 2 minuty.
- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, dodając tyle bułki tartej, aby pasztet nie był za suchy, ani za mokry.
- Wykładamy uzyskaną masę na blaszkę do pieczenia, wierzch pasztetu smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 350 F (160 C) przez około 50 - 60 min.
- Po upieczeniu i przed podaniem, możemy pasztet posmarować ketchupem i posypać ziołami.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]