Soja jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego – zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy. Ziarna soi zawierają również cenne tłuszcze – głównie wielonienasycone, błonnik oraz skrobię. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B6 oraz PP. Zawiera również witaminę K, E, A, i C. Jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Zawiera też kwas foliowy, beta karoten, wapń, fosfor, cynk, magnez, jod oraz składniki bioaktywne takie jak lecytyna i izoflawony. Wykazuje działanie zasadotwórcze.
Więc nie pozostaje nam nic innego jak zrobić coś z tych wspaniałych ziaren – np. serek tofu, który może być bazą czy dodatkiem do wielu innych potraw.
Składniki:
Mleko sojowe domowej roboty* (ja zwykle robię z około 7 szklanek)
2 cytryny
Wykonanie:
Mleko doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z dwóch cytryn (mieszanina zaczyna się rozwarstwiać).
Po 20-30 minutach, gdy trochę ostygnie wylewamy mieszankę na gęste sito wyłożone gazą lub bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do momentu, aż odcieknie nadmiar płynu.
*Przepis na domowe mleko sojowe: albo na filmie
Składniki:
2 szklanki całych ziaren soi
woda
Wykonanie:
-
Soję zalewamy trzykrotnie większą ilością wody i odstawiamy (najlepiej na noc), aby napęczniała.
-
Rano odlewamy wodę, płuczemy ziarno i zalewamy 3 szklankami świeżej wody. Całość miksujemy na gładką masę.
-
W dużym garnku gotujemy 10 szklanek wody. Do gotującej wody wlewamy zmiksowaną soję i całość doprowadzamy do wrzenia.
-
Otrzymane mleko przecedzamy przez sito o drobnych oczkach.
Do mleka można dodać łyżkę miodu, zmiksowanego banana lub doprawić wanilią. Z przepisu wychodzi około 14 szklanek mleka (3,5 litra).
Przepis został opublikowany w kwartalniku „Zdrowie z wyboru” nr 39 dotyczącym tematu osteoporozy.
Thanks for finally talking about >Serek tofu | Zdrowie Na Talerzu <Liked it!
Oj robiłam i mleko i tofu. Pamiętam, że mleka wyszło tyle, że nie miałam już do czego wlewać. Jeszcze nigdy nie miałam tak ,, mlecznego”urodzaju 🙂
Przepadam za tofu! Chyba czas zrobić domowy 😉