Historia grochu sięga czasów prehistorycznych. Jego ziarna znaleziono w wykopaliskach na terenie Szwajcarii, wiadomo, że był ceniony w starożytnych cywilizacjach Egiptu i Chin.
Groch jest dobrym źródłem protein, błonnika oraz witamin z grupy B. Poza tym, to malutkie, niepozorne ziarenko pomoże nam w walce z takimi przerażającymi chorobami jak rak piersi i prostaty.
W Polsce najpopularniejsze potrawy z grochu to gorchówka i groch z kapustą, którego nie brak nawet na scenie politycznej 😉 Jednak w kuchni roślinożercy nie może zabraknąć właśnie takich, grochowych kotletów, niezwykle prostych i smacznych.
Jeżeli chcemy uniknąć smażenia możemy zamiast kotletów zrobić pastę do chleba.
Składniki:
1 szklanka grochu
1 szklanka płatków owsianych
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
3 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (cilantro)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki chipotle chile
1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
1/2 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Groch gotujemy w dwóch szklankach wody. Mój rozgotował się na papkę, którą mogłam rozgnieść widelcem.
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą tak aby były zupełnie zakryte i zostawiamy do napęcznienia na ok. 5 min.
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawami.
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej lub w siemienu lnianym i smażymy.
Możemy zrobic pastę do chleba zamiast kotletów. Wówczas nie używamy bułki tartej, podsmażamy całość na patelni i pasta gotowa.
Sekretem tej potrawy jest dobrze wysmażna cebula i przyprawy dodane na koniec smażenia.
Fajny przepis! Użuwasz grochu całego czy połówek? I czy moczysz przed gotowaniem?
UŻYWASZ, oczywiście, miało być:-)))
Używam połóweczki i nie moczę przed gotowaniem. Wrzycam do garnka dolewam wody i gotuję!
a czy można je zrobic z groszku konserwowego?
można, tylko zmielić groszek.