
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Składniki
- ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 2-3 duże
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1 sztuka
- pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
- ok 2-3 łyżek mąki
- złote siemię lniane lub nasiona chia - 2 łyżki
- NADZIENIE PIECZARKOWE:
- pieczarki lub grzyby leśne pokrojone w kostkę - 40 dag
- poszatkowana cebula - 1 duża
- poszatkowany czosnek - 1 ząbek
Instrukcje
1. Obrane ziemniaki, cebulę, czosnek, mąkę, siemię lniane i przyprawy miksujemy w blenderze na gładką masę i odstawiamy na około 10 minut. Powinniśmy uzyskać z tej zmiksowanej masy konsystencję gęstej śmietany.
2. Powstałe ciasto smażymy na patelni formując jeden duży, dość cienki placek (jak na omlet). Na początku placki smażymy na średnim ogniu, potem na mniejszym. Placki powinny się upiec, lecz nie spalić.
3. Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę kroimy na plasterki lub również w kostkę. Dobrze je podsmażmy wraz z czosnkiem i przyprawami .
4. Podajemy placki z nadzieniem zawiniętym jak przy omlecie. Rewelacyjnie smakują z surówką z marchewki.
Wychodzi ok. 4 dużych placków.
Fakt, że lubię placki ziemniaczane, ale jednak nieco w bardziej tradycyjnej „formie” z kefirem. A jak byłam dzieckiem jadałam je… z ketchupem:). A ten przepis z chęcią sprawdzę:)
Uwielbiam placki ziemniaczane z grzybami, choć są pracochłonne 🙂 Ale ten przepis wydaje się być całkiem rozsądny jeśli chodzi o czas spędzony w kuchni.
Serio placki? To nie jest zdrowe… Szkoda że zmylil mnie obrazek…
Dzięki za przepis 🙂 Zrobię je jutro na obiad
Świetny przepis. Jutro obowiązkowo w moim menu 😉
Super przepis, pieczarki idealnie się tutaj komponują 🙂
Przepis naprawdę super. Daje wszystkie gwiazdki za pomysłowość!
Pyszny przepis 🙂
Takie smakołyki to można jeść
Wow! Ostatnio miałam problem z pomysłem na obiad. Jutro biegnę do sklepu po składniki!
A co w tym zdrowego jak to smażymy i to smażymy ?
można nie smażyć i nie jeść placków
Danie wprost idealne, pyszne, wspaniałe!
Super, serwujemy dzis na obiad ! 🙂