Spożycie dostatecznej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa na zmnieszenie ryzyka powstawania niektórych rodzajów nowotworów, chorob serca, cukrzycy oraz zmniejszą ryzyko depresji . Ta ostatnia właściwość bardzo nam się przyda, gdyż zimą o sezonową depresję nie trudno.
Bogatym źrodłem omega-3 są między innymi orzechy włoskie i siemię lniane.
Zapraszam do zrobienia ciasteczek orzechowych z siemieniem lnianym.
Foto: M.Bojko
Składniki:
2 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki płatków owsianych
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
¼ łyżeczki soli
½ szklanki syropu klonowego, syropu agave, albo miodu
3 łyżki carobu (karobu)
0,5 szklanki migdałów
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym, formujemy ciasteczka i dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 ciasteczek.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 350 F (180 C), przez 10 do 15 min. Zdejmujemy ciastka po wystygnięciu.
Dla niektórych osób mogą być mało słodkie, można dodać 2 łyżki brązowego cukru.
Nie radzę zaczynać jeść kiedy sa jeszcze ciepłe, bo można mieć problem i… spałaszować wszystkie naraz 🙂
świetne te ciasteczka
no i smaczne.
Bardzo smaczne ciastka, polecam 🙂