Jednym z najbardziej popularnych postanowień noworocznych jest zadbanie o swoją sylwetkę, czyli odchudzanie. Dodałabym do tego postanowienia również troszkę troski o zdrowie i wprowadzenie do swojej kuchni potraw nie zawierających produktów pochodzenia zwierzęcego.
Klopsy z soczewicy zielonej są nie tylko smaczne, ale pomogą nam w dotrzymaniu danego sobie samemu słowa…
Składniki:
1 szklnka zielonej soczewicy
1 łyżka mąki z cieciorki lub mąki sojowej
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka skrobii kukurydzianej
Przyprawy:
sól, pieprz, sproszkowany czosnek i cebula, przyprawa warzywana
Soczewicę mielimy na proszek w młynku do kawy. Mieszamy z resztą składników i zalewamy gorącą wodą lub bulionem warzywnym do usyskania w miarę gęstej konsystencji.
Odstawiamy na 10 min, a nastpnie formujemy klopsy. Podsmażamy je na patelni – na oleju.
Po podsmażerniu dolewamy do patelnii wody i dusimy pod przykryciem przez 1o -15 min. Podajemy w sosie pomidorowym np. z ryżem, ziemniakami, makaronem, lub makaronem z cukini*.
*Makaron z cukinni – makaron z cukini uzyskujemy przez oranie cukini w cienkie paseczki/wstążki, przy użyciu np. obieraczki do warzyw. Wstążki te można podsmażyć z przyprawami lub spożywać na surowo dodając do smaku sól, sok z cytryny i odrobinę oleju. Taki makaron jest niskokaloryczny i zdrowy.
Przygotowalam na dzisiejszy obiad.Smakowalo calej rodzinie!.Dziekuje
Super bardzo się cieszę!!!Pozdrawiam.
Fajniutkie, Marzenko Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku 2013 plus buziaki:)
Dzieki. Wszystkiego Dobrego w 2013.Serdeczniutkie pozdrowionka.