“Dieta mięsna zakwasza organizm obniżając efektywność pracy układu immunologicznego dlatego wegetarianie zazwyczaj cieszą się lepszą odpornością na choroby infekcyjne.” *
Zimą, dobry krupniczek nie jest zły i jeszcze z jarmużem…warto spróbować.
Składniki:
0,5 szklanki grubej kaszy jęczminnej
marchewka
cebula lub por
ziemniaki
3/4 szklanki ugotowanej fasolki (opcjonalnie)
kilka liści jarmużu lub szpinaku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz ziolowy, ziele angielskie, liść laurowy
bulion warzywny lub woda
Wszystkie składniki kroimy i gotujemy w bulionie warzywnym. Pod koniec gotwania dodajemy pokrojony jarmuż lub szpinak.
*G.Kuczek “ABC zdrowego stylu życia”
Krupnik wyszedł bardzo smaczny . Nie gotowałam krupniku bo wydawał mi się typowo mięsną zupą , a teraz będzie często gościł na moim stole . Co prawda nie miałam ani jarmużu ani szpinaku – zastąpił go mrożony koperek .Krupnik jest bardzo zdrową zupą . A kasze były podstawą naszej diety już od średniowiecza .
Pozdrawiam
Agnieszka