Jesień to idealna pora roku na „szubę,” bo warzywa są wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. „Szuba” pochodzacą od wschodnich sasiadów i pełna warzyw, jest niezwykle łatwa w wykonaniu.
Istotną zasadą zdrowia jest spożywanie różnorodnych owoców i warzyw, ponieważ zawierają mnóstwo mikroelementów, związków fitochemicznch, błonnik i są niskokaloryczne.
Składniki:
1 duża cebula
5 średniej wielkości ogórków kiszonych
3 średniej wielkości buraczki
6 marchewek
5-7 ziemniaków
majonez sojowy
pęczek szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz ziołowy
Ziemniaki, marchew i buraki gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki, oraz ścieramy na tarce do warzyw o dużych oczkach. Cebulę i ogórki kroimy na drobną kostkę, a szczypiorek siekamy na drobno.
Układamy w naczyniu warstwami – cebula, ogórki, łyżka lub więcej majonezu, burczki, łyżka lub więcej majonezu, przyprawy, marchew, łyżka łub więcej majonezu, przyprawy, ziemniaki, przyprawy, majonez, szczypiorek.
Foto: M.Bojko