Już jutro, najbardziej popularne święto w USA – Święto Dziękczynienia (Thanksgiving). Oczywiście, nie może zabraknąć na każdym stole ciasta z dyni, czyli „pumpkin pie.” Jest to ciasto, które po raz pierwszy spróbowałam dokładnie 22 lata temu, w Nowym Yorku. Stał się on moją „miłością od drugiego kęsa,” – drugi był z bitą śmietaną…
Dzisiaj, ciasto z dyni w dwóch wersjach – tradycyjnej i czekoladowej. Oczywiście, z wegańską bitą śmietaną.
Masa dyniowa
2 szklanki upieczonej dyni lub z puszki (15oz-
½ szklanki orzechów cashew
¼ szklanka oleju
¼ szklanki mleka migdałowego lub sojowego
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki wody
2,5 -3 łyżeczki agaru
2 łyżki nasion konopii (hemp seeds – opcjonalnie)
szczypta sproszkowanego imbiru
Orzeszki nerkowce (cashew)*, cukier, mleko i olej miksujemy na kremową masę w blenderze albo w robocie kuchennym. Dodajemy dynię oraz resztę składników i ponownie miksujemy.
Agar rozpuszczamy w ½ szklanki wody i gotujemy w garnku ok. 5 min, mieszając, po czym miksujemy w blenderze z resztą składników.
Całą masę wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto
¾ szklanki mąki pszennej razowej
½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
Szczypta soli
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1-2 łyzki brązowego cukru
Suche składniki mieszamy razem. Resztę miksujemy w blenderze. Mokre i suche składniki łączymy delikatnie razem. Wykładamy ciasto na formę do tarty i nakłuwamy dno ciasta wiedelcem.
Pieczemy ok. 20 min, w temp 190C (370F)
Ciasto z dyni w wersji czekoladowej
Do składników masy dyniowej dodajemy 3-4 łyżki carobu (mączki chlebka świętojańskiego). Po wylaniu masy na ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Wegańska bita śmietana
1 puszka mleka kokosowego (tłustego)
brązowy cukier mielmy na puder
szcypta soli
Mleko trzymamy w lodówce najlepiej przez 24 godziny. Otwieramy puszkę i wybieramy ostrożnie mleko. Powinno być bardzo gęste (konsystencja bardzo gęstej śmetany)a na dnie puszki powinna być woda. Wodę nie używamy.
Gęste mleko miksujemy z cukrem na końcu dodając sól.
Jeżeli mamy problem z gęstścią „bitej śmietany” to wtedy wstawiamy ją do lodowki i powinna zgęstnieć. Nie będzie to wtedy super idealna śmietana, ale smaczna na pewno.
Foto: M.Bojko
Zastanawiałam się nad składnikami i niestety agar cytuję jest to : „Agar-agar, agar (E406) – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza” raczej nie jest to zbyt zdrowy składnik – czy nie można go czymś innym zastąpić ?
Jak do tej pory to mi się nie udało czymś go zastąpić. Jest to moim zdaniem w dalszym ciagu lepsza opcja niż żelatyna.
na górze wydaje mi się, że jest jakaś polewa – czy jest zrobiona z karobu i oleju kokosowego, czy jakaś inna? właśnie upiekłam dynię hokkaido i jutro planuję zrobić to ciasto :o)
Tak, jest to polewa czekoladowa.Zrobiona z carobu, oleju kokosowego i syropu klonowego.
Dzięki za wpis – ciekawe !
To ciasto wygląda obłędnie *_* I pewnie też tak smakuje 😉 Mam tylko pytanie jakie wymiary ma pani foremka?
Ma 23 cm średnicy,i pojemność 1L. Udanych wypieków. Pozdrawiam.
To ciasto wygląda po prostu obłędnie!
nie sądziłam, że mleko kokosowe się ubije do konsystencji bitej śmietany. A nie spływa potem? Nie trzeba go czymś utwardzać?
Ubije się a jezeli nie, to wstawiamy do lodówki i nie nie będzie spływać.