Zupy, to super potrawa na jesień i zimę, szczególnie kiedy zimno za oknem, a w domu też za nie za ciepło. Przyjemnie wtedy zajadać się zupką i to pełną wartościowych składników odżywczych. Dzisiaj zupa mojej siostry. Zaczęła od pomidorowej, a skończyła na soczewicowej. Czasami bywa i tak. Czas na nowe smaki.
Składniki:
2 liście kapusty włoskiej
2 marchewki
1/3 selera (korzeń) lub 1 pałka selera naciowego
kawałek pora
1/2 szklanki soczewicy czerwonej (red lentil)
1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
bulion warzywny
świeże lub suszone przyparwy: rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano
kilka łyżeczek koncetratu pomidorowego lub zmniejszyć ilość bulionu i dodać sok lub przecier pomidorowy
Wszystkie warzywa (oprócz kapusty i selera) drobno pokroić, dodać komosę ryżową oraz wodę albo bulion.
Gotujemy 10 min i dodajemy soczewicę. Przyprawy dodajemy na końcu. Zabielamy śmietanką z nerkowców (cashew).
Śmietanka z nerkowców (cashew)
1/2 szklanki nerkowców, gorąca woda, sok z cytryny i sól
Miksujemy wszystko w blenderze na kremową masę. Jeżeli nie posiadamy dobrego blendera, wówczas trzeba nerkowce namoczyć w wodzie przez parę godzin. Będą się lepiej miksować.