W naukowym magazynie International Journal of Cancer z 2006 r. czytamy, że osoby spożywające warzywa liściaste w ilości 32 g wykazywały o 41% niższe ryzyko raka skóry niż osoby spożywające tylko 6 g tych warzyw dziennie. *
Jarmuż to oczywiście warzywo liściaste, które zawiera nie tylko związki zapobiegające powstawaniu raka skóry, ale również raka piersi i pęchęrza. Jest dobrym źródłem błonnika i witamin A, C i K.
Składniki:
jarmuż (albo szpinak)
marchew
por
sok z cytryny
sól
pieprz
olej
czosnek
Jarmuż, por i czosnek kroimy w miarę drobno, poduszamy lekko na patelni z niewielką ilością oleju, wraz z marchewką pokrojoną we wstążki. Satarajmy się nie podawać warzyw długiej obróbce termicznej żeby jarmuż nie stracił koloru. Doprawiamy sokiem z cytryny pieprzem i solą.
* R. Pawlak „Zdrowe odżywianie bez tajemnic”
Zrobiłem. Mistrzostwo minimalizmu. Pyszna.
Szpinak uwielbiam, ale do jarmużu jakoś nie mogę się przekonać, mimo świadomości, że ma tyle wspaniałych właściwości. Chyba muszę potrenować 😉
Może w takim zestawieniu mi zasmakuje? 🙂
Pozdrawiam!
Moim zdaniem każde warzywo jest smaczne tylko trzeba znaleźć odpowiednią potrawę w której będzie nam smakować. Może to dla Pani bedzie ta potrawa a może inna. Wiem jedno warto szukać. Pozdrawiam serdecznie.