FAO oświadczyła, że rok 2013 będzie „Międzynarodowym Rokiem Quinoa”, która to nasiona zostały wyróżnione ze względu na wysoką wartość odżywczą. Bioróżnorodność ziaren Inków (Quinoa, albo Ryż Peruwiański) jest wręcz imponująca. Jest dobrym źródłem białka, magnezu, żelaza, tryptofanu, błonnika i do tego jest bezglutenowa oraz niskokaloryczna. Są dobre dla osób chcących dobrze się odżywiać i utrzymać właściwą wagę ciała.
Propnujemy sałatkę z makaronem z nasion Quinoa (zamiast makaronu można użyć ugotowane nasiona Quinoa).
Ziarna quinoa (ryż peruwiański) biały, można też kupić czerwony i czarny.
Składniki:
pomidory
szczypiorek
ogórek albo cukinia
makaron z quinoa albo ziarna quinoa
1. Makaron lub ziarna(należy gotowac tak jak ryż) gotujemy w osolonym bulionie
warzywnym.
2. Warzywa kroimy wsposób jaki nam odpowiada.
3. Sos : może być śmietanka z tofu (przepis na śmietankę jest w przepisie na ” szpinak który polubisz”) lub sos z avocado, ciekawy smak możemy uzyskać np przy sosie z malin.
4. Możemy układać warstwami najpierw makaron potem warzywa w dużej misce lub indywidualnych salaterkach.
Foto M. Bojko