Taki majonez może pomóc nam zaoszczędzić wiele czasu w kuchni, gdyż jest niezwykle prosty, a do tego ze wszystkich majonezów roślinnych najbardziej przypomina ten tradycyjny. Wystarczy użyć zwykłe tofu i trochę przypraw.
Mam nadzieję, że Wam też się spodoba i zagości w Waszej kuchni na dobre.
Majonez z tofu to dobre źródło białka, wapnia i żelaza oraz ZERO cholesterolu.
Foto: M.Bojko
Składniki:
1 kostka tofu (400g)
1/4 szklanki oleju
sok z cytryny do smaku
sól
przyprawa warzywna
ząbek czosnku lub sproszkowany czosnek
2 łyżki płatków drożdżowych
szczypta kurkumy
1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds – oczywiście opcjonalnie, dodałam ze względu na wartości odżywcze)
Wszyskie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
Używamy tak jak majonez tradycyjny, albo zamiast śmietany do zup, sosów, sałatek oraz na kanapki zamiast masła. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Szałwia hiszpańska (chia seeds)
jakiego oleju najlepiej użyć? oliwy z oliwek, zwykłego oleju roślinnego, a może lnianego?
Olej używam rzepakowy, ale każdy inny jest też dobry.
Co to sa platki drozdzowe?Prosze o odpowiedz.Dziekuje.
http://nazdrowie.net.pl/przyprawy-jednorodne/1055-drozdze-250g-provita.html
Drobniutkie płatki przypominające trochę tartą bułkę, są to drożdże nieaktywne. Naturalne źródłó witamin z grupy B (duże ilości witaminy B1, B2, B3 i B8), H i D oraz mikroelementy, w tym chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen oraz cynę. Ponadto ich składnikiem są aminokwasy, a także nuklepoproteiny i enzymy.
świetny przepis, wypróbuję. Ostatnio znalazłam na FB Polsoi przepis na majonez, sos chrzanowy i soso czosnkowy z tofu – wypróbowałam i wyszedł pyszny. Można też zrobić dajny majone z białej fasoli.
Witam,
Bardzo ciekawy przepis. Tofu lubię, do tej pory jadłam wyłącznie smażone na oleju kokosowym z dodatkiem czerwonej palmy 😉 Koniecznie muszę wypróbować Twoją propozycję.
Pozdrawiam i zapraszam na Eko Rewolucje (blog nt żywnosci ekologicznej 😉
http://ekorewolucja.siteor.pl/
Witam,
Zajrzałam na blog, fajna inicjatywa. Powodzenia. Zapraszam do gotowania razem ze ZNT.pl.Pozdrawiam cieplutko.