Jesień to najlepszy czas na dynię i nie można się oczywiście obejść bez dyniowej zupy. W tym roku zupa z dyni po tajsku.
Potrawy z dyni dostarczają nam cennego, pomarańczowego betakarotenu, który jako silny antyutleniacz działa antyrakowo, przeciwdziała powstawaniu chorób serca, wzmacnia oczy. Tak więc, marchewki, dynie i cukinie to nasi sprzymierzeńcy.
Składniki:
1 dynia piżmowa
1 por
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżka pasty czerwonego curry
1 szklanka gęstego mleka kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
bulion warzywny
sól, pierz, garam masala
1 ziemniak
1 marchewka
natka kolendry (cilantro)
Wykonanie:
Dynię i warzywa obieramy ze skórki, kroimy i zlewamy bulionem warzywnym lub wodą i gotujemy aż będą miękkie.
Doprawiamy pod koniec gotowania dodając mleko kokosowe.
Miksujemy w blenderze. Przed podaniem posypujemy kolendrą.
Można podawać np. z razowymi grzankami. Pycha!
Pingback: Dynia – wielka skarbnica witamin | Blog Green World 24
Zupa z dyni to bogactwo witamin i minerałów na talerzu. Doskonała na chłodne, jesienne dni. Dziękuję za ciekawy przepis, na pewno spróbuję!!! Pozdrawiam serdecznie!!! 🙂
Udanego gotowania i smacznego. Pozdrawiam serdecznie. M.
Samo zdrowie na Twoim blogu :). Na dynię zawsze mam ochotę, a morelowe rafaello to mistrzostwo :).
Dzieki. Pozdrawiam.