Jeżeli macie ochotę na bułeczki, zachęcam do spożywania tych, które upieczone są z mąki z pełnego przemiału. Pieczenie ich niezwykle się opłaca ze względu na zdrowe składniki, z których są wykonane, ruch potrzebny do wyrobienia ciasta oraz niezwykle przyjemny zapach rozpływający się po całym domu w trakcie ich pieczenia 🙂
Kilka przydatnych informacji. Badania wskazują, że pełne ziarna przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz obniżenia ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe np. cukrzycę typu 2 i chorób układu krążenia.
Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu i podzielenia się nim ze znajomymi.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
1 szklanka mąki graham
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki zmielonego żółtego siemienia lnianego
1/2 mąki żytniej z pełnego przemiału
1/4 szklanki oleju z pestek winogron lub innego
ok. 3-4 szklanek mleka roślinnego lub wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki suchych drożdży
Wykonanie:
1. W misce mieszamy suche składniki.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikami, pod koniec dodając olej.
3. Po dokładnym wymieszaniu przez ok .5-8 min. ciasto będzie sprężyste i elastyczne.
4. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu mieszamy dokładnie jeszcze raz i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
6. Po drugim wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i formujemy bułeczki posypując je nasionami siemienia, sezamu, słonecznika albo innymi.
7. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją wielkość.
8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 400F (200C) przez ok. 15 -20 minut.
Z przepisu wychodzi ok. 10 bułeczek (ilość zależy od ich wielkości).
Appreciating the time and effort you put into your website
and in depth information you offer. It’s nice to
come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information.
Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.
My blog tanie przepisy na ciasta
Ja unikam pszenicy ze względu na alergię. Ja piekę bułki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i też są pyszne. I pachnące (dodaję jeszcze zmieloną kolendrę). Pozdrawiam wszystkich newstart-owiczów!
Pozdrawiam. Bardzo sie ciesze.
Czytam właśnie książkę „Dieta bez pszenicy” Williama Davisa, który zaprzecza temu, że chleb pszenny z pełnego przemiału obniża poziom cukru we krwi, a wręcz odwrotnie – podwyższa cukier we krwi bardziej niż sacharoza i wyjaśnia dlaczego tak się dzieje.
Nie czytaytałam tej książki. W takim razie, Pani Zuzanno, co zrobić z dużo ilością poważnych i wiarygodnych badań ktore mówią inaczej? Ludzie nie mają problemu z cukrzycą dlatego że jedzą pieczywo z pełnego przemiału ale z tego ze jedzą ….właśnie co jedzą? To juz jest inna historia. Zapraszam na wykład. http://www.youtube.com/watch?v=fYn8iPpJaH8