
Tofu-curry
Delikatne tofu-curry to szybki obiad z dużą ilością protein, wapnia i błonnika. Myślę że my zdrowo odżywiający się "niemięsożercy" mamy się czym tutaj pochwalić.
Składniki
- tofu twarde - pokrjone w kostkę - 1 sztuka
- zielony groszek - 1 szklanka
- drobno pokrojne pomidory - 1 puszka
- cebula - poszatkowana - 1 sztuka
- czosnek - posiekany - 3 ząbki
- natka kolendry (cilantro) - 1 pęczek
- mleko kokosowe z puszki - 1 puszka
- sól i pieprz do smaku
- red curry pasta - 2 łyżki
- kumin - 1/2 łyżeczki
- kurkuma (tumeric) w proszku - 1/2 łyżeczki
- bazylia w proszku - 1/2 łyżeczki
Instrukcje
- Cebula, czosnek podsmażamy na oleju ok.7 min i dodajemy pomidory z puszki i smażmy dalej ok 10 min.
- Tofu pokrojone w kostkę podsmażamy na oleju dodając sól, pieprz, sproszkowana bazylia.
- W garnku gotujemy zielony groszek następnie dodajemy podsmażoną cebulę, podsmażone tofu oraz resztę składników z przepisu i zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną, quinoa, kasza gryczana posypane posiekaną natką kolendry.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Fajny przepis z kurkumą. Jest bardzo zdrowa. Warto stosować w kuchni.
Bardzo fajny przepis. Jestem fanem kurkumy. Bardzo fajna przyprawa i dodatkowo posiadająca zdrowe właściwości 😉