Zupa jesienna z dynią
Przepis jest bardzo prosty i mam nadzieję, że będzie gościł każdej jesieni na waszym stole. Jeżeli zerkniecie na składniki to myślę, że od razu zabierzecie się za pichcenie lub zakupy.
Już dawno na blogu nie było tak imponująco odżywczej zupy, więc do dzieła!
Składniki
- dynia pokrojona w kostkę - ok. 2 szklanki
- czerwony ziemniak - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 3 ząbki
- drobno pokrojne pomidory - 1 puszka lub 1,5 szklanki
- quinoa, kasza jaglana lub pęczak - 1/4 szklanki
- seler naciowy - 2 pałki
- posiekane liście jarmużu - 2 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- ugotowana cieciorka - 1,5 szklanki
- bulion warzywny lub woda - 4-5 szklanek
- nać pietruszki - 1/2 pęczka
Instrukcje
Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy ok. 5 min na oleju.
Do powyższych składników dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i czerwonego ziemniaka, i smażymy ok. 10 min.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy quinoa i pomidory i gotujemy ok. 15 min lub do miękkości.
Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony na drobno jarmuż i gotujemy aż będzie lekko miękki, po czym dajemy ugotowaną cieciorkę.
Przepis dla 4 osób.
Zupka świetna, tak się składa, że w spiżarni mam dynię na którą do tej pory nie miałam pomysłu, dzięki!
Ciekawa propozycja, ciekaw jestem jak smakuje taka zupka.
Ciekawa propozycja na dynię, muszę zapisać sobie w zeszycie przepis.
U mnie w domu dynia poszła na śmietnik a tu proszę co można było samemu zrobić…. ://////////
a niedawno wyrzuciłam dynię bo nie miałam co z niej zrobić a tyle jest przepsów
Pysznie wygląda. Uwielbiam przepisy na bazie dyni!:-)
Właśnie wczoraj kupiłam dynię. Teraz przynajmniej będę wiedziała, co z niej zrobić;-)