Uwielbiam babkę ziemniaczną. Przepis mojej teściowej, przerobiony przeze mnie na wegański. Zwykle moja teściowa, która jest świetną kucharką, podaje ją z surówką z marchewki. Ja dodaję jeszcze sałatkę z buraczków. W takim zestawie jest po prostu propozycją nie do odrzucenia.
Składniki:
12-15 ziemniaków
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki mąki pszennej razowej
1/4 lub 1/3 szklanki oleju
1 duża cebula
Sól, przyprawa warzywna, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Cebulę i ziemniaki miskujemy w blenderze lub ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i wylewamy do wcześniej wysmarowanej olejem foremki. Pieczemy w temperaturze 200C (395 F) przez około godzinę.
Foto: M.Bojko
Sałatka z marchewki:
kilka ekologicznych marchewek startych na tatce o małych oczkach
sól
sok z cytryny
olej lub majonez ziemniaka
Wszystkie składniki wymieszać.
Pychaaaa! Ziemniaki najsmaczniejsze! 🙂
Świetny przepis! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodacie do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziecie mogły wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂