Tradycji ciasteczkowej trudno się oprzeć. Niestety, najnowsze badania na temat otyłości dowodzą, że zapasy uzbierane w czasie świąt najczęściej zostają i tak co roku nasza waga powoli i niepostrzeżenie idzie w górę. Dlatego warto spróbować walczyć z pokusami i kaloriami. Jeśli chodzi o mnie, to jeśli już mam jeść ciastka, to właśnie takie.
Składniki:
1/4 szklanki masła migdałowego lub z nerkowców
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki brązowego cukru purdu
2-3 łyżki mleka roślinnego – użyłam migdałowe
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka wanilii
szczypta kardamonu
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
Suche składniki:
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki owsianej (zmielić płatki owsiane w blenderze lub w młynku do kawy)
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie:
1. Mieszamy osobno składniki z każdej grupy.
2. Obie grupy wymieszanych osobno składników łączymy razem.
3. Formujemy kulki maczając ręce w wodzie.
4. Kulki rozpłaszczamy na blaszce do pieczenia formując w ten sposób ciasteczka.
5. Posypujemy płatkami migdałowymi.
6. Pieczemy w piekarniku (350F) 180C ok. 15 min.
Pyszne! A wiem co mówię, bo robiłam je już wielokrotnie:) wychodzą spokojnie z samą sodą zamiast proszku i nawet bez wanili smakują wybornie:) wielkie dzięki Autorce za przepis na udane i zdrowe ciacho!
Witaj! Ciekawy wpis, oczekuję następnych artykułów, w szczególności opowiadających o tematach związanych z tematami zdrowotnymi
Fantastyczne