Sok z arbuza to nasz ulubiony sok. W lecie robimy sok z całego owocu – łącznie ze skórką i pestkami. Wychodzi z tego słodki, zielono-brązowy sok. Cały arbuz jest bogaty w witaminę A i potas. W mniejszych ilościach zawiera wiele innych witamin, minerałów oraz chlorofil. Tym, którzy wolą mniej słodkie soki, spodoba się wiadomość, że sok z całego arbuza nie jest tak słodki jak sok z samego czerwonego miąższu. Wyciskając sok również ze skórki, zwiększymy zawartość chlorofilu i minerałów. Sok z arbuza pierwszorzędnie oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Jego moczopędne działanie pozwala usunąć nadmiar płynów z organizmu. Zawiera on również całe mnóstwo enzymów. W naturalny sposób pobudza apetyt. Wyciśnięty sok z całego arbuza można pić przez cały dzień – pomiędzy posiłkami lub przed pójściem spać.
Selekcja: Wybierajmy kształtne arbuzy z gładką, twardą skórką.
Uzysk: Z pół kilograma arbuza otrzymamy 170-230 ml soku.
Sok z arbuza jest wyśmienity na następujące przypadłości:
- przeziębienia
- rwa kulszowa
- zapalenie płuc
- zapalenie tkanek okołowierzchołkowych
- artretyzm
- choroby krwi
- choroby pęcherza moczowego
- choroby prostaty
- choroby skóry
- ciąża
* Wpis powstał na podstawie książki pt. Świeże soki – na zdrowie!
O Nie wiedziałem, że arbuz ma takie właściwości działania 🙂