„Na dietę składają się dwa rówanoważne elementy: jedzenie bogatych w składniki pokarmowe, sprzyjających zdrowiu produktów oraz unikanie żywności obfitej w substancje antyżywieniowe, które przyśpieszają rozwój chorób.
…jesteś tym, co jesz. To, czego nie jesz, ma jednak równie istotny wpływ na stan twojego zdrowia.”*
Składniki:
kalafior
pomidorki
szczypiorek
koperek
ogórek
oliwki
Wykonanie:
Kalafior drobno kroimy albo delikatnie pulsacyjnie przepuszczamy przez robot kuchenny. Resztę składników siekamy. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy sosem.
Podajemy z chlebem i np. pastę a la jajeczną
Sos do sałatki
oliwa z oliwek, przyprawa warzywna, pieprz ziołowy, sok z cytryny
sól, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie dodając przyprawy do smaku.
*Julieanna Hever, „Dieta roślinna na co dzień”