W krajach rozwiniętych spożywa się duże ilości mięsa i nabiału, czyli sporo białka zwięrzęcego, którego nadmiar wpływa na zwiększone wydalanie wapnia z moczem. Proponujemy łatwe i szybkie w przygotowaniu mleko roślinne z migdałów. Migdały są dobrym dobrym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia (100g zawiera ok. 250mg Ca). Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi ok. 400-500mg dla dzieci i 500 do 1000mg dla doroslych. ZOBACZ FILM
Składniki:
1 szklanka namoczonych migdałów (moczyć ok. 8 godzin)
3-4 szklanki wody
sól do smaku
Migdały możemy obrać ze skórek. Miksujemy w blenderze w małej ilości wody, aby dobrze się zmieliły, potem dodajemy resztę wody. Jeżeli po zmieleniu mamy jeszcze wiórki, przecedzamy przez gazę, lnianą ściereczkę lub bardzo gęste sitko. Mleko z migdałów możemy posłodzić do smaku.
Czy wode z moczonych 8 ha migdalow odlewamy, czy miksujemy razem z nia?
Ile wychodzi tego mleka? Ile czasu może stać w lodówce?
ok 3/4 litra i do 5 dni.
Witam
Od sierpnia przestałam jeść mięso i zaczęłam uczyć się gotować wegetariańsko . Odkryłam mnóstwo , że tak powiem , rzeczy do jedzenia , o których istnieniu nie miałam pojęcia . Teraz uczę się jak zastąpić mleko krowie . Bardzo spodobał mi się pani blog . Znalazłam wiele znakomitych przepisów z wykorzystaniem bardziej zdrowych zamienników niż w mojej poprzedniej diecie . Właśnie zakupiłam stojący blender i znalazłam przepis na mleko migdałowe i z orzechów nerkowca u pani . Mam pytania , pierwsze – czy takie mleko można dodawać do kawy zamiast krowiego ? drugie – czy na bazie takiego mleka można robić budynie i inne potrawy których bazą jest mleko krowie ? Będę wdzięczna za odpowiedź . Serdecznie pozdrawiam .
Bardzo się cieszę Agnieszko z Pani dezyzji.
Ja dodaję te mleka do kawy (piję zbożową kawę). Budynie też oczywiście można z nich robić. Używam jeszcze mleko kokosowe szczególnie do budyniu. Życzę wytrwałości i pomyslowości wegetarianiźmie i innych dobrych postanowieniach. Zyczę zdrówka.
a w przepisie nie ma wiórek (domyślam się, że chodziło o kokosowe)- dawać, czy nie?
Maggi, nie chodzi o dodawne wiórki ale o te które powstają wskutek mielenia migdałów. Nawet przy bardzo dobrym blenderze b. mało ale zostaje, jeżeli przeszkadzają to je odcedzamy.