Osoby poszukujące alternatywy serów – bez cholesterolu, bez mleka, bez dużej zawrtości sodu – zapraszamy do zrobienia „serka cheddar”.
Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka orzechów nerkowców
1/2 szklanki mleka sojowego
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki płatków drożdżowych
3-4 łyżeczek agaru (żelatyny roślinnej)
4 łyżki papryki pimento lub papryki konserwowej
1/5 szklanki soku z cytryny
sól, przyprawa warzywna, sproszkowana cebula, pieprz ziołowy
Orzechy moczymy w wodzie na kilka godzin, albo przez noc. Namoczone lepiej się miksują na kremową masę.
Wszystkie składniki miksujemy, wlewamy do garnka i gotujemy ciągle mieszając przez 3-4 min. Po ugotowaniu wylewamy do naczynia spłukanego wewnątrz zimną wodą. Wygładzamy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawimy do lodówki. Serek gotowy jest do spożycia po wystudzeniu.
świetne przepisy. czy w Krakowie są jakieś spotkania wegetariańskie lub wegańskie
Pingback: see here
A jak długo można przechowywać taki serek w lodówce ? Tydzień ?
W lodówce tydzień spokojnie.
czy ten ser ciągnię się tak prawdziwy?
Niestety nie, ale przypomina smak prawdziwego.
Witam serdecznie. Czy płatki drożdżowe można pominąć lub zastąpić czymś innym ?
Można pominąć, ale tracimy na walorach smakowych i witaminach z grupy B. Można spróbować dodać swoje ulubione przyprawy lub zioła. Zrobić np. serek z ziołami, z koperkiem albo cebulką(szczypiorkiem).Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
Mam pytanie ile to jest jedna szkalanka ? W polskich przepisach czesto jest uzywane to okreslenie do odmierzania ilosci skladnika ale jest to bardzo nie scisla miara, ze wzgledu na bardzo rozna wielkosc szklanek.Moze dobrze by bylo podac ilosc w „cups” albo w uncjach dla tych ktorzy posluguja sie miara amerykanska. Pozdrawiam i dziekuje za wspaniale przepisy.Barbara.
Dziękuję serdecznie za uwagę.
1 cup – 8oz to jest ok 240 ml
Generalnie używam taką miarę do przepisów. Zapraszam do wspólnego gotowania.