Pizza danie popularne i lubiane teraz w wersji wegańskiej, z serkiem „Mozzorella”.
Składniki:
Ciasto
1, 5 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
½ łyżeczki soli
ok. ¾ szklanki wody
1 łyżka drożdzy suchych
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiawmy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu „ugniatamy” i wykładamy na blaszkę.
Na ciasto układamy warstawmi sos do pizzy, ser ala mozorella, cebulę, pieczarki, pomidory i oliwki. Solimy delikatnie warzywa. Oczywiście warzywa można użyć takie jakie lubimy. takie. Pieczemy w temperaturze 200C, przez ok 20 min.
Ser „mozzarella”
¾ szklanki nerkowców (najlepiej namoczonych)
½ szklanki ugotowanej na gęsto kaszy jaglanej jeszcze gorącą
1 ząbek czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
2łyżki soku z cytryny
1łyżeczka agaru
Sól, sproszkowana cebula, kurkuma(tumeric), przyprawa warzywna
Woda – dodajemy tyle aby uzyskać konsystencję gęstego kremu
Wszystkie składniki na ser należy dobrze zmiksować, blenderze lub malakserze.
Sos do pizzy możemy zrobić sami albo kupić. Kupujmy jednak w szklanym opakowaniu.