Jogurt bez mleka, cukru i do tego zrobiony w 3 minuty. Zobacz film i zrób już jutro na śniadanie.
Składniki:
1kostka tofu miękkiego (350g)1,5 szklanki truskawek (mogą być inne owoce)
1 dobrze dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej(chia sedes)*albo zmielone ziarno sezamu
Mleko sojowe lub migdałowe dolewamy tyle aby uzyskać konsystencję jogurtu.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Możemy go używać jako polewę do gofrów, placków kukurydzianych albo na ugotowaną na gęsto kaszę np. jaglaną.
*Jeżeli użyjemy chia to za 10 min jogurt będzie gęstszy, bo te ziarna po zetknięciu z płynami wytwarzają galaretkę.
A skąd wziąć miękkie tofu? bo z tego co wiem to w sklepie jest tylko w kostkach.
Miękkie tofu można dostać ale trzeba poszukać. Tofu występuje generalnie w kostkach w formie miękkiej, (silken albo soft) twardej(firm lub extra firm). Jeżeli Pani nie dostanie w formie miękkiej to można zrobić z tego co można kupić tylko dodać więcej mleka. Niestety może ucierpieć konsystencja – mniej “kremowa”.
Zmielone ziarna lnu też mogą zagęścić taki jogurt 🙂 .na pewno wypróbuję
Dziękuję za komentarz.
To prawda, jednak siemię lniane daje pewien posmak, natomiast chia są prawie bezsmakowe. Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania.