Jeżeli szukasz apetycznego i zdrowego deseru na lato – tutaj kończą się Twoje poszukiwania.
Poniższy deser możemy nawet podać dzieciom na śniadanie. Migdały, kasza jaglana, mąka razowa i owoce podane w takim wydaniu są po prostu wyśmienite.
Zapraszam na wakacyjną przygodę z tartą.
Krem
0,5 szklanki migdałów (moczymy kilka godzin, i obieramy ze skórki)
ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
1 -2 łyżki miodu lub syropu agave (możemy użyć więcej)
woda lub mleko – tyle aby dobrze zmiksować na gęsty krem.
Sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżki)
szczypta soli
Kremu powinno wyjść ok. 2 1/4szklanki. Jeżeli wyjdzie za rzadki dodajmy więcej kaszy jaglanej.
*pod koniec gotowania kaszy dodajemy 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
Ciasto
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
0,5 szklanki zmielonych migdałów
o,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka zmielonego jasnego siemienia lnianego, albo 2 łyżki białej mąki
Olej, wodę, brązowy cukier (może być miód, syrop agave, itd.) i sól miksujemy w blenderze do uzyskania koloru białego (wtedy wiemy że składniki dobrze połączyły się razem .Po zmiksowaniu delikatnie mieszamy z resztą składników. Układamy w naczyniu do tarty, albo rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli i dopiero przenosimy do naczynia.
Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min.
Po wystygnięciu dajemy krem i układamy owoce.