Wegetariańska odmiana chili zaczęła być popularna ok.1960 roku w USA.
Myślę, że to dobry sposób na spożywanie roślin strączkowych, które są dobrym źrodłem białka i błonnika. Jedna szklanka ugotowanej fasoli dostarcza ok 15 g błonnika. Smaczne fasolowe danie.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
1 szklanka ugotowanej granulowanej proteiny sojowej
1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 czerwona papryka
1 cebula
2 lub 3 ząbki czosnku
¾ szklanki sosu pomidorowego
3 pomidory średniej wielkości
1 łyżka przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, chili w proszku, papryka cayenne w proszku, przyprawa warzywna, kminek (opcjonalnie).
*Można dodać szczyptę cynamonu, ale to już dla poszukiwaczy nowych smaków.
Kroimy w drobną kostkę cebulę, paprykę, czosnek i podsmażamy na patelni ok. 10 min, przerzucamy do garnka, dodajemy pokrojone pomidory i dalej smażymy ok. 5 min.
Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. mieszając.
Uwagi:
Możemy użyć fasolki i pomidorów z puszki.
Papryka cayenne jest ostra. Dajemy jej tylko odrobinę dla uzyskania lepszego smaku. Możemy dać więcej jeżeli lubimy pikantne potrawy.
Można podawać z ryżem, ziemniakami albo chlebem