Szpinak często nie lubiany jest dobrym źródłem wit.K, która wpływa na zdrowie naszych kości. Jedna szklanka świeżego szpinaku zawiera prawie 200% dziennego zapotrzebowaniana naszego  organizmu. Przepis jest prosty ale ciekawostką jest to że użyłam do niej śmietankę z tofu.


Składniki:

liście szpinaku bez ogonków

papryka żółta

paryka czerwona

szypiorek albo czerwona cebula

1 awokado

Sos do sałatki – śmietanka z tofu

1/2 kostki tofu

1/2 ugotowanego ziemniaka

olej

sól, pieprz, czosnek, sproszkowana cebula, sproszkowany imbir

sok z cytryny

mleko sojowe

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając tyle mleka aby uzyskać odpowiedniej konsystencji  sos do sałatki.

Warto wspomnieć że szpinak zawiera dużą ilość szczawianów, które blokują wchłanianie wapnia i żelaza.  Dlatego zaleca się żeby szpinak nie był jedynym albo głównym źródłem tych składników w naszej diecie. Ze względu na szczawiany szpinak nie jest również zalecany przy niektórych chorobach.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites