Cieciorka, jak wszystkie strączkowe, ceniona jest za zawartość protein i błonnika. Dwie szklanki zawierają dzienne zapotrzebowanie na błonnik i dobrze wiedzieć, że wpływa on między innymi na obniżenie chlesterolu. Z cieciorki (ciecierzycy lub garbanzo) najczęściej robi się humus, proponuję jednak inną wersję pasty w dwóch smakach.
Składniki:
3 szklanki ugotowanego cieciorki (garbanzo)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 lub 2 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu z ziemniaka lub śmietanki sojowej
1łyżka płatków drozdżowych
2 łyżki oleju
Sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna
Ugotowaną cieciorkę (garbanzo) miksujemy w malakserze albo mielimy w maszynce do mięsa dodając olej, przyprawy, płatki drożdżowe, sól, czosnek i majonez.
Dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy starte na tarce ogórki kiszone i pokrojoną na drobno cebulę. Do drugiej, czerwoną paprykę konserwową, paprykę w proszku i miksujemy w malakserze.