Soczewica jest dobrym źródłem: białka, błonnika, kwasu foliowego (zalecany szczególnie dla kobiet w ciąży i noworodków) zawiera też żelazo, magnez i wiele innch składników. Warto pamiętać o tym że żelazo lepiej się wchłania kiedy jest w towarzystwie wit. C. Czyli pasztet podany na chlebie z pełnego przemiału z pomidorem nie tylko da nam tzw. pełnowartościowe białko ale także pozwoli lepiej wykorzystać zawarte w soczewicy żelazo. Zapraszam do wypróbowania, prostego i smacznego przepisu na pasztet.
1 szklanka zmielonej soczewicy czerwonej
1 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 1/4 szklanki soku pomidorowego
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku przeciśniętgo przez praskę lub 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
SOCZEWICA CZERWONA
- Zmieloną soczewicę (soczewicę mielimy w młynku do kawy albo w malakserze) wkładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem warzywnym i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez 10 min, dodajemy sok pomidorowy i resztę składników, i gotujemy przez następne 10 min. Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać wody.
- Gorącą soczewicę wkładamy do pojemika, powierzchnię wygładzamy i pokrywamy cienką warstwą oleju, aby zapobiec wyschnięciu oraz powstaniu grubej „skóry” albo przykrywamy folią. Pasztet gotowy jest do spożycia po wystygnięciu.
Pingback: b2b marketing