Należałam do osób które delikatnie rzecz ujmując nie lubiły brukselki. Jednak przekonałam się że każde warzywo jest pyszne jeżeli znajdziemy sposób na jego podanie. Pieczone warzywa nie dość że są bardzo smaczne i zdrowe to jeszcze łatwo je przygotować.
Brukselka zasługuje na naszą uwagę ze względu na wysoką zawartość wit. K i C oraz związku biologicznie czynnego (indol 3 carbinol), który może zmniejszyć zachorowanie na raka np piersi czy odbytnicy.
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 marchewki
15 sztuk brukselki
1 kostka tofu twardego
1 cebula (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku lub czosnku w proszku
Kilka łyżek oleju
Przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie lub prowansalskie. pieprz ziołowy, cebula w proszku
Wykonanie:
Ziemniaki dobrze myjemy i kroimy na ćwiartki. Marchew obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Brukselkę myjemy i kroimy na pół, cebulę kroimy w plasterki a tofu w kostkę. Wszystkie warzywa i tofu mieszamy w misce dodając resztę składników. Potem przesypujemy do blaszki i pieczemy przykryte folią aluminiową ok 1 godziny albo aż będą miękkie, w temp. 185C (375F).