Makaron z suszonymi pomidorami
Składniki
- makaron razowy ziti - 1 opakowanie
- pieczarki lub grzybki portabella - 11 sztuk
- suszone pomidory (suche, a nie marynowane) - 1 i 1/2 szklanki
- szczypiorek - pęczek
- oliwki zielone - 1 szklanka
- Wegetariańskie parówki,kiełbaski lub tofu (okrojone w kostkę, polane oliwą i posypane suszonym czosnkiem, cebulą i oregano, podpieczone w piekarniku) - dowolna ilośc
- czosnek - 5-6 ząbków
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- pieprz ziołowy - do smaku
- sól - do smaku
- oliwa
Instrukcje
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Grzybki myjemy, kroimy na plasterki lub na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zarumieni.
3. Dodajemy pokrojone w kostkę lub w plasterki wegetariańskie parówki lub kiełbaski (może być również tofu).
4. Gdy wszystko się lekko podsmaży, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, oliwki i szczypior. Na samym końcu dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Smakuje wyśmienicie!
Przepyyszneeeeeee 🙂
Super przepis! Ja trochę modyfikuję po swojemu i dodaję jeszcze rukolę 🙂
Po Świętach z post z taką bombą kaloryczną 🙂 przyda się jak pozjadam resztki.