Arugula (rucola) to środziemnomorskie zioło zaliczane do tego samego rodzaju co kapusta. W porównaniu z np. sałatą lodową zawiera o wiele więcej wapnia, witamin A, C, K czy żelaza. Poza tym zawiera mało szczawianów – składnika, który hamuje wchłanianie substancji odżywczych z surowych zielonych liściastych warzyw.
Użyłam ją najprostszy sposób, dodając do sałatki. Można też dodawać do np. zup, czy pizzy.
Składniki:
szpiank
sałata
arugula (rukola)
nasiona granatu
ugotowana cieciorka (lub cieciorka z puszki)
czerwona cebula
Sos do sałatki:
olej z nasion konpii lub z oliwek
czosnek, sok z cytryny, przyprawa warzywana
sól, pieprz ziołowy, 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Szpinak i sałatę rozdrobnić. Cebulę pokroić w paseczki. Składniki na sałatkę wymieszać razem.
Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki.
czy nasiona konopii to to samo co nasiona marihuany ?
Nie.
Sałatka świetna, u nas w Polsce nazywa się rukola, jest pyszna, pozdrawiam:)