Arugula (rucola) to środziemnomorskie zioło zaliczane do tego samego rodzaju co kapusta. W porównaniu z np. sałatą lodową  zawiera o wiele więcej wapnia, witamin A, C, K  czy żelaza. Poza tym zawiera mało szczawianów – składnika, który hamuje wchłanianie substancji odżywczych z  surowych zielonych liściastych warzyw.

Użyłam ją najprostszy sposób, dodając do sałatki. Można też dodawać do np. zup, czy pizzy.

Składniki:

szpiank

sałata

arugula (rukola)

nasiona granatu

ugotowana cieciorka (lub cieciorka z puszki)

czerwona cebula

 

Sos do sałatki:

olej z nasion konpii lub z oliwek

czosnek, sok  z cytryny, przyprawa warzywana

sól, pieprz ziołowy, 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

 

Szpinak i sałatę rozdrobnić. Cebulę pokroić w paseczki. Składniki na sałatkę wymieszać razem.

Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki.

 

Add to Favourites