Do zrobienia tych kotletów zainspirował mnie mój znajomy, Ludwik. No coż, nie przepadam za kaszą gryczaną, ale w postaci kotletów jest po prostu propozycją nie do odrzucenia. Jednak żeby przekonać Was do kaszy jeszcze bardziej, wspomnę, że zawiera unikalną rutynę. Rutyna wpływa korzystnie na wytrzymałość i elastyczność naczyń krwionośnych oraz gojenie się ran. Po za tym jest dobrym źrodłem białka, lizyny i tryptofanu. Połączenie kaszy z tofu( serek sojowy) tworzy białkopełnowartościowe.
Składniki:
½ szklanka kaszy gryczanej niepalonej
½ szklanka płatków owsianych
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
0,25 dkg pieczarek
1 lub 2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego
1/2 szklanki zmielonego tofu
Przyprawy: Sól, pieprz ziołowy, tymianek, szczypta pieprzu cayanne
- Kaszę gryczaną gotujemy razem z płatkami w 1.5 – 2 szklanek osolonej wody lub wywaru z warzyw przez 5 do 8 min następnie trzymamy przez 10 min na najmniejszym ogniu i odstawiamy na ok 1godz. Po ugotowaniu mielimy w malakserze( food procesor).
- Cebulę obieramy kroimy w bardzo drobną kostkę oraz smażymy na oleju przez 5 min i dodajemy umyte i starte na tartce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy je tak długo aż wiekszość wody z pieczarek wyparuje wtedy dajemy przyprawy i rozgnieciony czosnek i smażymy dalej przez 2 min.
- Mieszamy zmieloną kaszę z usmażoną cebulą, pieczarkami i siemieniem lnianym. Forumjemy kotlety i obtaczamy w otrębach pszennych, pestkach słonecznika, ziarnach sezamu albo w bułce tartej i smażymy. Wyjdzie ok 15 kotletów. Możemy podawać je z chlebem, z surówkami, do ziemniaków i ryżu.
Mega dawka błonnika:-) Z pieczarkami i cebulą kasza wydaje się do zjedzenia, nawet pyszna!
Sa wyśmienite. Zachęcam do zrobienia.
I do believe all the concepts you have introduced on your post.
They are very convincing and will definitely work.
Thanks for the post.
This is a topic which is close to my heart.
.. Cheers! Exactly where are your contact details though?
Thanx for complement. Our e-mail contact it’s mbojko (at) fzz.pl Greetings 🙂