
Owsianka na lato – bez gotowania
To jest moje ulubione śniadanie tego lata. Pierwsze co robię po przebudzeniu, to zalewam wrzątkiem płatki i słonecznik oraz orzechy. Potem staram się zebrać do pracy. Jak już jestem przyszykowana, wrzucam pokrojone owoce. Mieszam i gotowe. Taką owsiankę jestem w stanie nie tylko przełknąć, ale pochłonąć ze smakiem. Sami przyznacie, że wymaga ona mało pracy, a jest super wartościowym i apetycznym śniadaniem, przygotowanym bez większego wysiłku.
Składniki
- płatki owsiane - 3-5 łyżek
- pestki słonecznika - 2 łyżki
- migdały lub orzechy włoskie - 1-2 łyżki
- nasiona chia (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
- owoce np.: jabłka, banany, brzoskwinie, maliny... itp.
- jogurt wegański (opcjonalnie)
Instrukcje
- Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lub mlekiem. Proporcje to: 1 porcja płatków i 2 porcje wody lub mleka.
- Ostawiamy pod przykryciem na jakieś 15 minut.
- Dodajemy ulubione owoce. Super wyśmienite są z brzoskwiniami lub nektarynkami. W bardziej dostępnym zestawie zjadam tą owsiankę z bananem i pokrojonym w kostkę jabłkiem.
- Jeżeli akurat posiadacie jogurt wegański to koniecznie dodajecie. Rewelacja.
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Smacznie, prosto i szybko. A dodatki można dobrać według własnych preferencji 😉
Uwielbiam owsiankę, mogę ją jeść codziennie 🙂 Nie ma według mnie lepszego śniadania, które byłoby tak proste, a zarazem pożywne i zdrowe. Ja dorzucam do swojej jeszcze 2 łyżki masła orzechowego, polecam 😉